
 

COUNTY: BUILDING CODE: ADOPTION:  County may adopt and enforce State Building 
Code by ordinance notwithstanding previous referendum.  Op. Atty. Gen. 125a. April 20, 1994, 
superceded.  Minn. Stat. § 16B.72 (2000).   
 

125a 
(Cr. Ref. 59a-9) 

 
 
 
 

October 18, 2001 
 

Ross E. Arneson 
Blue Earth County Attorney 
410 South Fifth Street 
P.O. Box 3129 
Mankato, MN  56002-3129 
 
Dear Mr. Arneson: 
 
 Thank you for your letter of September 18, 2001 in which you request an opinion of the 
Attorney General concerning the authority of Blue Earth County to adopt the State Building 
Code under the facts described below. 
 

FACTS 
 

 The Minnesota State Building Code was adopted on June 28, 1978 by ordinance in Blue 
Earth County, with an effective date of January 1, 1979.  On March 11, 1979, a referendum was 
held in the County on the question of adoption of the building code.  The result of the 
referendum was to reject the building code. 
 
 You ask if Blue Earth County wishes to adopt the building code at this time, must the 
adoption be by means of a referendum since it was defeated by referendum, or can it be by 
means of the county board passing an ordinance. 
 

ANALYSIS 
 

 In our opinion, the county board of commissioners may adopt the Minnesota State 

Building Code by ordinance.   

Legislation governing adoption and enforcement of the State Building Code has changed 

substantially over the past twenty-five years.  Prior to 1977 local governments were permitted, 
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but not required, to adopt the State Building Code.1  Beginning on July 1, 1977, all cities, 

counties and urban towns were required to adopt and enforce the Code within their jurisdictions.  

See Act of June 2, 1977, ch. 381, §§ 1, 2, 1977 Minn. Laws 847, 848.  However, in 1979 the 

legislature authorized non-metropolitan counties to conduct referenda on the application of the 

code outside of municipalities that had voluntarily adopted the Code before January 1, 1977.  Act 

of May 31, 1979, ch. 287 § 2, 1979 Minn. Laws 626, 631.  That section provided: 

Sec. 2  [16.868]  REFERENDA ON STATE BUILDING CODE IN NON-
METROPOLITAN COUNTIES.  Notwithstanding any other provision of law to 
the contrary, a county that is not a metropolitan county as defined by section 
473.121, subdivision 4 may provide, by a vote of the majority of its electors 
residing outside of municipalities that have adopted the state building code prior 
to January 1, 1977, that no portion of the state building code except the building 
requirements for handicapped persons shall apply within its jurisdiction. 

 The county board may, and upon petition therefor signed by voters equal 
in number to at least five percent of those voting in the last general election shall 
submit to the voters at a regular or special election the question of adopting the 
building code.  The question on the ballot shall be stated substantially as follows: 

 “Shall the state building code be adopted in  . . . County?” 

 If the majority of the votes cast on the proposition is in the negative, the 
state building code shall not apply in the subject county, outside home rule charter 
or statutory cities or towns that adopted the building code prior to January 1, 
1977, except the building requirements for handicapped persons shall apply. 

 Nothing in this section shall preclude a home rule charter or statutory city 
or town that did not adopt the state building code prior to January 1, 1977, from 
adopting and enforcing the state building code within its jurisdiction. 

(Emphasis added) 
 

                                                 
1 From 1972 to 1977, the State Building Code superceded other municipal building codes 
previously adopted and was applicable to any municipality choosing to adopt a building code. 
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In Op. Atty. Gen. 125A, April 20, 1994, this office determined that, under that 

emphasized language, cities and towns could voluntarily adopt and enforce the Code 

notwithstanding a negative referendum vote within their county.2  However a county could not 

adopt or enforce the code following a negative referendum vote absent approval at a subsequent 

referendum.   

Following that opinion, the language of Sections 16B.72 was amended in part as follows: 

Nothing in this section precludes a home rule charter or statutory city or 
town municipality that did not adopt the state building code before January 1, 
1977, from adopting and enforcing by ordinance or other legal means the state 
building code within its jurisdiction.   

Act of May 10, 1994, ch. 634, art. 2, § 8, 1994 Minn. Laws 2130, 2147.  Inasmuch as the 

definition of “municipality” included counties in addition to cities and urban towns,3 the plain 

wording of the statute permits counties that had not adopted the Code before January 1, 1977 to 

adopt the Code by ordinance, in spite of a negative referendum.   

The language of Section 16B.72 was amended yet again in 1998 to remove the limiting 

date as follows: 

 Nothing in this section precludes a municipality or town that did has not 
adopt adopted the state building code before January 1, 1977, from adopting and 
enforcing by ordinance or other legal means the state building code within its 
jurisdiction.   

Act of April 3, 1998, ch. 359 and 314, 1998 Minn. Laws 590, 598.  That language has not been 

changed.  It is possible to interpret this present language as permitting voluntary Code adoption 

by only those municipalities that had never adopted the Code at any time in the past.  However, 

                                                 
2 In 1984, Section 16.868 was recodified at Section 16B.72. 
3 Minn. Stat. § 16B.60 (1994). 
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since all municipalities were mandated by law to adopt the Code between July 1, 1977, and 

July 1, 1978, such a construction would mean that the permissive-adoption language would 

apply to no municipalities, or at least to no municipalities that had complied with the 1977 law. 

Such an absurd and ineffectual result was presumably not intended by the legislature.  See Minn. 

Stat. § 645.17.  Rather, it appears that the intent of the legislature was to remove the date 

reference that was seen as limiting those municipalities that could voluntarily adopt the code by 

ordinance.  Therefore we interpret the reference to a municipality that “has not adopted” the 

Code to include those in which, due to a negative referendum, the Code has not been in effect. 

CONCLUSION 

It is our opinion that Blue Earth County is authorized to adopt and enforce the State 

Building Code by ordinance, notwithstanding a previous negative referendum vote.  Op. Atty. 

Gen. 125A, April 20, 1994 is superceded to the extent inconsistent with this opinion. 

 
Respectfully submitted, 
 
MIKE HATCH 
Attorney General 

 
 
 

 
KENNETH E. RASCHKE, JR. 
Assistant Attorney General 

 

 

 


