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St. Paul, MN 55101-3157 
 
Dear Mr. Mitchell: 
 
 Thank you for your letter of April 11, 2002.  In your letter you set forth the facts 
described below. 
 

FACTS 
 

 The City of Minnetonka Beach adopted its home rule charter in 1894.  Article III of the 
Charter provides for a council consisting of the mayor, a recorder and three trustees.  Article III 
allows the mayor to vote on matters before the council only in the case of a tie.  The charter does 
not contemplate a requirement for a super-majority vote. 
 
 Two Minnesota statutes require a two-thirds majority vote for certain zoning-related 
actions.  Adopting or amending a comprehensive plan requires such a two-thirds vote of all the 
council members.  Minn. Stat. § 462.355, subd. 3 (2000).  Minn. Stat. § 462.357, subd. 2 (2001 
Supp.) also requires a two-thirds super-majority vote of all members to rezone residential 
property for industrial or commercial use.  A two-thirds majority of a five-member body requires 
four affirmative votes.  If the mayor may not vote due to lack of a tie, passage of such a measure 
will require unanimous approval of the remaining members. 
 
 You have found no controlling cases in Minnesota on the issue of computing the requisite 
two-thirds majority where a member can only vote in case of a tie. 
 

QUESTION 
 

 Based on the above, you ask whether the mayor of Minnetonka Beach is entitled to vote 
on all zoning matters requiring a two-thirds majority vote notwithstanding the language of the 
home-rule charter? 
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OPINION 

 We answer your question in the negative.  However, it is our view that under the 
Minnetonka Beach form of government as described in the facts, three affirmative votes would 
be sufficient to approve a measure requiring a two-thirds majority. 
 
 First, we agree with your conclusion that the legislature would not intend the cited 
statutes to be construed so as to count the mayor for purposes of computing the size of the body 
and the requisite majority, even though the mayor would never have an opportunity to affect the 
result by breaking a tie vote.  See, e.g., Minn. Stat. § 645.17(1) (The legislature does not intend 
an absurd or unreasonable result). 
 
 Second, the apparent contradiction might be resolved either by permitting the mayor to 
vote on all such matters notwithstanding the lack of a “tie” vote, or by viewing the council as a 
four-member body for the purpose of such proposals.  The latter approach appears most 
reasonable to give effect to both the statutory and charter provisions. 
 
 Third, while we have located no Minnesota cases directly on point, cases in other 
jurisdictions have determined that, when a mayor may only vote in the case of a tie, the mayor is 
not counted in computing a quorum or the required voting majority, unless an actual tie vote is 
before the body.  See, e.g., Biddeford Bd. of Ed. v. Biddeford Teachers Ass’n., 688A 2d 922 (Me. 
1977); Hutton v. Town of Elkton, 2002 WL 57324 (Va. Cir. Ct. 2002); Davis v. City of Robinson, 
919 S.W.2d 49 (Tx. Ct. App. 1996). 
 
 Fourth, that result is consistent with the rule recognized by Minnesota courts that, when 
computing the majority vote need to pass a particular measure, members of the body who are 
disqualified from voting are not included.  See In re. 1989 Street Improvement Program v. 
Denmark Twp. 483 N.W.2d 508 (Minn. Ct. App. 1992) (Three affirmative votes constitutes 
four-fifths majority of a five-member board where two members are disqualified.)  Under the 
Minnetonka Beach charter, the mayor is disqualified from voting unless there is a tie vote.  
Therefore, for most purposes, the council consists of four voting members.  Three affirmative 
votes would be a two-thirds majority of the body.  However, if a two-to-two tie were to occur, a 
vote by the mayor pursuant the charter could not affect the result, since the council would then 
be considered a body of five voting members and a 3-2 vote would not constitute the two-thirds 
majority required for approval. 
 
 Fifth, that result is also in keeping with the legislature’s direction in the case of another 
statutorily imposed super-majority vote.  Minn. Stat. § 429.031, subd. 1(f) (2000), pertaining to 
approval of assessable public improvements, provides in part: 
 

When there has been no such petition, [by property owners] the resolution may be 
adopted only by vote of four-fifths of all members of the council; provided that if 
the mayor of the municipality is a member of the council but has no vote or votes 
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only in case of a tie, the mayor is not deemed to be a member for the purpose of 
determining a four-fifths majority vote. 

(Emphasis added).  See also, id. subd. 2.  The intention of the legislature may be ascertained by 
considering other laws on the same or similar subjects.  Minn. Stat. § 645.16 (2000).  Therefore, 
Section 429.031 may be seen as supporting a similar approach to the two-thirds vote required for 
the zoning-related actions at issue.  
 
 For these reasons, it is our opinion that, when a two-thirds vote of all the Minnetonka 
Beach council members is required, three affirmative votes, excluding the mayor, are needed to 
approve the measure. 
 
 Yours very truly, 
 

 
 
 
KENNETH E. RASCHKE, JR 
Assistant Attorney General 
 
 

 
 


